EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for június, 2007

12-06-07

 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kis- és középvállalkozásoknak van lehetőségük EU támogatás elnyerésére. A konstrukció keretében a vállalkozások 10-50 millió Ft-ig terjedő támogatást nyerhetnek el és a rendelkezésre álló keretösszeg 3 milliárd Ft. A pályázók az elszámolható költségekre kiemelkedően magas, 70 %-os támogatást igényelhetnek, vagyis az önrész arányának csak 30 %-osnak kell lennie. A képzési támogatás célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét és hatékonyságjavulását segítse a humán erőforrás fejlesztésével, oktatásával. Mint ismeretes a Nemzeti Fejlesztési Terv eddig is és a 2007-2013-ig terjedő időszakban is kiemelt prioritásként kezeli az emberi tőkét, a munkáltatók és a munkavállalók képzését. (more…)

 

A weboldalunk mellett, most már blogunkba is naprakész információkat találhat az eu pályázatokról, támogatásokról, hitelekről, kockázati tőkéről és egyéb forrásokról, vagyis a vállalkozásfejlesztés aktuális kérdéseiről. Blog-ot azért indítottuk, hogy az ügyfeleinket és az érdeklődőket az eddigieknél is magasabb színvonalon és gyorsabban tájékoztathassuk a vállalkozásfejlesztés aktuális eseményeiről. Az eu támogatások megjelenésével és a bővülő hitellehetőségek miatt a vállalkozásfejlesztés eszközrendszere folyamatosan változik. A blog a webes kommunikáció egy fontos mérföldköve lett a mai világban és kiváló eszköz egy olyan komplex, szerteágazó és gyorsan változó rendszer bemutatására, mint a vállalkozásfejlesztés.

 

Fontos szempont, hogy a blog interakciót is biztosít, vagyis ha az egyik bejegyzéshez kérdése van nyugodtan felteheti, amelyre a legjobb tudásunk szerint válaszolunk. Ezzel segítve pályázók vagy érdeklődők munkáját is. A blog egy kötetlenebb fórumot biztosít arra, hogy megosszuk a vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos információkat, így ezek hatékonyan és felhasználható formában juthatnak el Önökhöz.

 

Komoly szakértelmet igényel annak eldöntése, hogy egy projekt végrehajtására milyen forrást vegyünk igénybe. Az ingyenes állami pénz az mindig jól jön, csak a legtöbbször az a gond vele, hogy pont arra nem lehet pályázni, amire szükségünk lenne. További hátránya a pályázatnak, hogy nem mindig életszerű követelményeket, elvárásokat támaszt a pályázókkal szemben. Ha a projektet „rugalmasan” kezeljük és előre felkészülünk a problémákra, akkor a kockázatokat jelentős mértékben csökkenthetjük.

 

A finanszírozás másik eszköze lehet a hitel, amit általában nehéz megszerezni, mert mindig csak annak adja a bank, akinek egyébként nem lenne szüksége rá. Itt is érdemes előre készülnünk hitelfelvételre. Jelentősen javíthatja esélyünket, ha életképes és reális üzleti tervet készítünk, amit az üzleti eredményekkel alá tudunk támasztani. Nem árt, ha ügyelünk arra is, hogy soha ne legyen tartozása a cégnek és legyen elegendő számlaforgalom.

 

Érdekesebb és komplexebb terméket jelent a kockázati tőke. Ez termék több lényeges dologban eltér a hitelektől és a pályázatoktól. A befektető tulajdonrészt szerez a cégben és általában részt vesz az operatív vagy a stratégiai irányításban is, de nem szükséges a hagyományos banki típusú fedezetek biztosítása. Hazánkban a kockázati tőke szerepe a hitelekhez és pályázatokhoz képest marginális, de folyamatos növekedésre számíthatunk, amelynek mozgató rugója az EU forrásokból szerevezett JEREMIE Program.

 

A pénzügyi termékek széles skálája áll tehát rendelkezésre egy-egy projekt finanszírozására, amelyek felkutatása komoly erőforrásokat igényel. A célunk az, hogy segítséget nyújtsunk a lehetőségek feltérképezésében és az optimális termék kiválasztásában.

 

A blog keretében olyan témákat is feldolgozunk és forráslehetőségeket is felkutatunk, amely esetleg non-profit szervezeteket, mezőgazdasági vállalkozókat, magánszemélyeket érdekelhet.

 

Üdvözlettel: Csókási Beáta

Ügyvezető

06-20-979-9753