EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Szállítói finanszírozás

2016. június 14. (kedd) Írta: ForrasCentrum

Az Új Széchenyi Terv 2014-2020-as ciklusa több újdonságot is tartogatott a pályázók számára, ezek közül az egyik, talán a legkedvezőbb változás az előző szakaszhoz képest az eszközbeszerzési pályázatoknál eddig kevéssé alkalmazott szállítói finanszírozás alkalmazhatóságának növelése. Ennek alkalmazását a jogszabályi környezet korábban is engedélyezte, a pályázati felhívásokban, illetve a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi útmutatókban most tisztázódtak az igénybevétel módja, és feltételei.
Mivel a gyakorlatban általában a projekt összköltségét a beszerzésre kerülő eszköz(ök) nettó értéke adja, ezért a fentiek alapján a beruházás finanszírozása az alábbiak szerint fest egy 10 millió forint nettó összköltségű, 50%-os támogatási intenzitású pályázat esetén. Ebben az esetben a bruttó beruházási összeg 12 700 000 forint, a támogatás összege pedig 5 000 000 forint. A kedvezményezettnek el kell utalnia a támogatáson felüli 7 700 000 forint összeget a szállító részére. Az átutalást igazoló bizonylatot, valamint egy engedményezési dokumentumot (amelyben felhatalmazzuk a közreműködő szervezetet, hogy a támogatási összeget ne a mi részünkre fizesse ki) be kell nyújtani a közreműködő szervezet felé, aki, ha mindent rendben talál, akkor a fennmaradó 5 000 000 forintot közvetlenül a szállító számlájára utalja, a kedvezményezett számlája helyett.
Mivel a pályázatok megvalósításánál az egyik legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy az adott kedvezményezett nem tudja kellő mértékben finanszírozni a beruházást, illetve a dokumentumok nem megfelelő kiállítása, vagy hiányossága miatt elhúzódik a támogatás utalása, a fenti megoldások a kevesebb tartalékkal rendelkező vállalkozások számára is lehetőséget nyújtanak a projektek megvalósítására.

Téma: Gépbeszerzési pályázatok, Hitel, Gépvásárlási pályázatok |

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.