EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Hitellehetőségek az Új Széchenyi Terv keretein belül

2014. június 30. (hétfő) Írta: ForrasCentrum

Az Új Széchenyi Hitel Program célja, hogy azokat a projekteket, melyeket a kereskedelmi bankoktól igényelhető hitelekből nem éri meg, illetve nem lehetséges finanszírozni, a vállalkozások meg tudják valósítani.

Jelenleg Magyarországon számos olyan vállalkozás működik, melyek hitelképesek, azonban a kereskedelmi bankok által felvehető hitelek bonyolultsága, és magas költségei miatt nem kerülnek be a hitellel finanszírozott vállalkozások körébe.

Nyugaton bevett gyakorlat, hogy a hitelképes, és fejlődő vállalkozások hitelek segítségével valósítják meg beruházásaikat, átlagosan a vállalkozások 80-85%-a hitel segítségével gazdálkodik.

Az Új Széchenyi Hitel Programban pénzügyi közvetítő szervezeteken keresztül juthatnak a KKV-k kedvező kamatozású, kezességvállalással könnyített fedezeti elvárásokkal kínált hitelekhez. A pénzügyi közvetítők elvégzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, illetve a hitel és annak kockázatának kezelését.

A hitelt csak és kizárólag mikro- kis és középvállalkozások vehetik fel, gazdasági társaságok esetében általában 50 millió forint összegig. A felvehető összeg természetesen függ a fedezettől, és a vállalkozás hitelképességétől is. Önerőként általánosságban elmondható, hogy a teljes projekt 10-20%-át szükséges bemutatni. A hitel futamideje forgóeszközhitel esetén maximum 3 év, beruházási hitel esetén azonban elérheti a 10 évet is. Fontos időtartam még ezeken kívül, hogy a beruházási hitel esetén lehetőség van türelmi időt kérni, mellyel maximum 2 év időtartamra csak a kamatok törlesztése esedékes, a tőketörlesztés a türelmi idő lejártát követően kezdődik meg.

Fontos, hogy a hitelhez benyújtandó kérelmet megfelelően meg kell alapozni, így például az üzleti terv kidolgozottsága kiemelt fontossággal bír. Ebben nyújt Önnek segítséget a Forrás Centrum Kft. Munkatársaink nagy tapasztalattal rendelkeznek abban, hogy a pénzügyi közvetítő szervezetek milyen szempontok alapján bírálják el a hitelkérelmeket.

Téma: Hitel |

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.