EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Módosult a GVOP pályázatok biztosítékait szabályozó rendelet

2007. augusztus 3. (péntek) Írta: Forrás Centrum

 

A kormány enyhítette a pályázatokhoz nyújtandó biztosítékok rendszerének feltételeit. Ez a jelenlegi pályázati kiírásokban már automatikusan érvényesült, azonban érinti a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében nyertes pályázókat is. Az alábbiakban részletezzük, hogy a kedvezmények a GVOP pályázatokra milyen hatással vannak.

Amennyiben a projektre megítélt támogatás a 10 millió forintot nem haladja meg, a továbbiakban nem köteles a pályázó biztosítékot nyújtani, tehát kezdeményezni kell a biztosíték megszüntetését.

 

Amennyiben a projekt keretében bankgaranciát ajánlott fel biztosítékként a pályázó, akkor nem köteles a továbbiakban azonnali beszedési megbízásra vonatkozó felhatalmazást is rendelkezésre tartani, vagyis minden bankszámlára vonatkozóan kérelmezhető a felhatalmazó nyilatkozat törlése.

 

A fenntartási időszakra vonatkozóan a beruházási projektek esetében a biztosíték mértéke a megvalósítási időszakhoz képest 50%-kal mérsékelhető. A fenntartási időszak a pályázat megvalósítását követően a projekt lezárásáig tart (általában 3 év vagy 5 év). Mivel a pályázók többsége ingatlan zálogot ajánlott fel ez azt jelenti, hogy a jelzálog 50 %-kal mérsékelhető. Tehát, ha valaki 25 millió Ft értékű támogatást nyert el, akkor a 30 millió Ft értékű ingatlan jelzálog 15 millió Ft-ra mérsékelhető.

 

A módosításokkal kapcsolatos költségeket a pályázónak kell viselnie.

Téma: Pályázati biztosíték, Pályázat |

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.