EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Széchenyi Terv: Indul a telephelyfejlesztési pályázat 2011-ben

2012. január 11. (szerda) Írta: Forrás Centrum

Az Új Széchenyi Terv részeként rövidesen indul a telephelyfejlesztési pályázat 2012-ben, amely keretében kifejezetten ingatlanfejlesztésre lehet, akár 50 % mértékű támogatást elnyerni. A pályázat azoknak lehet érdekes, akik a közeljövőben terveznek új csarnokot, irodát vagy egyéb épületet építeni, megújítani. A pályázat keretében min. 5 millió Ft – maximum 100 millió Ft támogatás igényelhető. Nagyon fontos, hogy a projekt megvalósításával legalább egy munkahelyet kell teremteni. A pályázaton csak olyan vállalkozás indulhat, aki legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel rendelkezik.

Cél: a termelési és szolgáltató (de nem logisztikai) tevékenységét fejleszteni kívánó vállalkozások meglévő telephelyének, másrészt a meglévő (1 lezárt üzleti évvel rendelkező) gazdasági társaságok új telephelyeinek kialakítása és fejlesztése, valamint működési helyszínéül szolgáló infrastruktúra fejlesztése.

Részcélok:
„A” Beruházás fejlesztése KKV-k részére;
„B” Nem beruházási típusú fejlesztés mikrovállalkozások részére az adott régió bármelyik településén megvalósítható a pályázati projekt.
Támogatható tevékenységek:

„A” Részcél esetén

I. Önállóan támogatható tevékenységek (minimum 1 tevékenységet meg kell pályázni):
 A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület, üzemcsarnok, raktár (alapanyag, félkész- és készáru raktár), tároló (kizárólag a termeléshez/szolgáltatáshoz és a karbantartáshoz szükséges eszközök tárolására) építése, létesítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása.
 A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó, a pályázó tulajdonában (vagy legalább a megvalósítási és fenntartási időszakra is kiterjedő bérleti jogviszonnyal rendelkező) lévő meglévő épületek átalakítása, bővítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása.
 Alapinfrastruktúra kiépítése, korszerűsítése, bővítése, a telekhatáron belül, önálló tevékenységként csak abban az esetben lehetséges, ha a fejlesztésre hatósági kötelezés miatt van szükség, s annak elmaradása a működési engedély megvonását vonná maga után.

„B” Részcél esetén

 A pályázónál foglalkoztatott alkalmazottak számának növelése (FTE alapján)
II. Önállóan nem pályázható tevékenységek (csak a fenti tevékenységek valamelyikével együtt pályázható).

„A” Részcél esetén

 Alapinfrastruktúra kiépítése, korszerűsítése, bővítése, helyreállítása, felújítása a telekhatáron belül, ahol az alapinfrastruktúra hiánya akadálya a vállalkozás betelepülésének, illetve továbbfejlődésének. (maximum az elszámolható költségek 40%-ig)
 Eszközök beszerzése, új, illetve 3 évnél nem régebbi, min. 100.000 Ft értékű (maximum 30%).
 Projekt előkészítés (maximum 5%, vagy 7 millió Ft)

„B” Részcél esetén

 A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építése, létesítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása,
 A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó meglévő épületek átalakítása, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása (max. az elszámolható költségek 40%-ig),
 Alapinfrastruktúra kiépítése, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása ahol az alapinfrastruktúra hiánya, ill. nem megfelelő állapota akadálya a vállalkozás betelepülésének, működésének, ill. továbbfejlődésének,
 Eszközbeszerzés (maximum 30%),
 Projekt előkészítés (maximum 5%, vagy 7 millió forint),
 A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó épület, felszerelés, eszköz bérlése, lízingelése (maximum 20%);
 Elszámolható költség az teremtett új munkahelyeken foglalkoztatott ténylegesen fizetendő teljes bérköltség, mely magában foglalja (max. 24 havi megvalósítási időszakra):
 Az adózás előtti bruttó bér,
 A kötelező járulékok, mint pl. a társadalombiztosítási járulék.

A részcél esetében a projekt elszámolható költségeinek minimum 30%-a, de maximum 49%-a lehet beruházási típusú költség, azaz minimum 51%, maximum 70%-a kell, hogy legyen a projekt előkészítés, bérköltség, a bérleti és lízing díj.
Támogatás mértéke:

A projekt helyszíne                         Támogatás mértéke
Budapest (középvállalkozás)                        20%
Budapest (mikro- és kisvállalkozás)           25%
Pest megye                                                     35%
Pest megye hátrányos helyzetű kistérség 40%
Közép-Dunántúl                                             50%
Nyugat-Dunántúl (középvállalkozás)            40%
Nyugat-Dunántúl (mikro és kisvállalkozás) 50%
Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország 50%

Támogatás összege:

„A” Részcél:                              „B” Részcél:
 minimum 10 millió Ft    minimum 5 millió Ft
 maximum 100 millió Ft    maximum 20 millió Ft

A pályázat keretében előleg nyújtható a támogatás 25%-a erejéig.

A bírálatnál előnyt jelent:
 amennyiben a beruházás Ipari Park területén és/vagy barnamezős területen és/vagy 2007-2010 között meghirdetett ipari területek fejlesztését célzó ROP pályázatok valamelyikéből támogatásban részesült ipari területen megvalósuló fejlesztést tartalmazva.
 A fejlesztés során megújuló energiát hasznosító technológiák kerülnek alkalmazásra, és ezen technológiák elszámolható költsége az összes elszámolható költség min. 8%-át eléri.
 Régiós preferált területeken valósul meg.

Pályázó lehet:
 aki, mikro-, kis-, és középvállalkozás;
 akinek az átlagos statisztikai létszáma a legutolsó lezárt üzleti évben minimum egy fő volt;
 aki legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel rendelkezik;
 akinek a legutolsó lezárt üzleti évének beszámolója alapján meghatározott nettó árbevételének kevesebb, mint 50%-át mezőgazdasági tevékenység teszi ki. (TEÁOR ’08 0111-0322)
 akinek a saját tőkéje nem negatív, illetve eléri a jegyzett tőke felét,
 a cég nem állhat csőd-, felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt.
 aki rendelkezik Magyarországon székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon telephellyel, fiókteleppel.
 A projekt során minimum 1 munkahelyet teremt.

Nem támogatható:
 kereskedelmi, vendéglátóipari szolgáltató tevékenység célját szolgáló fejlesztés (kivéve, a saját termék értékesítésének esetét), exporttal kapcsolatos tevékenység,
 logisztikai beruházás

FONTOS: A munkahelymegtartást kötelező vállalni!
Amennyiben a támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, a projekt befejezésekor kötelező a projektszintű könyvvizsgálat elvégzése, az erről szóló igazolást a záró beszámoló részeként szükséges benyújtani.

Díjmentes pályázati minősítés! Amennyiben 2012-ben pályázni szeretne az Új Széchenyi Terv keretében kérem, szíveskedjék cége utolsó lezárt évének mérlegét (egyéni vállalkozók esetén előző év SZJA-bevallását) faxon a 06-1-700-1911 számra, vagy e-mailen az info@forrascentrum.hu címre elküldeni és díjmentesen beminősítjük a pályázati alkalmasságot.

Téma: Széchenyi Terv, Telephely-fejlesztés, Ingatlanfejlesztési pályázatok |

10 hozzászólás

  1. Győri József írta:

    Megkezdett fejlesztés befejezéséhez is lehet?

  2. Forrás Centrum írta:

    Tisztelt Győri József!
    Sajnos megkezdett projekt esetében, nem tud pályázni.
    Üdvözlettel: Forrás Centrum Kft!

  3. Vass Tamás írta:

    Tervek már meg vannak de tényleges kivitelezés nem kezdődött meg se tereprendezés se semmi ebben az esetben mehet a pályázat?

  4. Kovácsné Vass Annamária írta:

    Szeretnék segítséget kérni! Nekem már van egy meglévő boltom és most szeretnék egy üzlet helységet venni egy másik faluba akkor milyen támogatást vehetek igénybe!Én egyéni vállalkozó vagyok 3 hónapja!Köszönöm!!

  5. Oszlánczi Gáborné írta:

    Szeretnék segítséget kérni.Gépeknek és termény tárolására alkalmas tároló szint szeretnénk épiteni .Milyen pályázatot lehetne igénybe venni.

  6. Forrás Centrum írta:

    Tisztelt Oszlánczi Gáborné!
    Lehetőség van pályázati úton ingatlan bővítésre támogatást és kedvezményes hitelt igényelni. A támogatás feltételhez kötött, mégpedig a legalább akkora hitelt kell felvenni, amekkora a támogatás összege.
    Üdvözlettel:
    Forrás Centrum Kft.

  7. Forrás Centrum írta:

    Tisztelt Kovacsné Vass Annamária!
    Induló mikrovállalkozáshoz lehet pályázati támogatást szerezni (5000 fő feletti településeken) Elsősorban tárgyi eszköz beszerzésre, ingatlanfejlesztésre és vásárlásra valamint információs technológia fejlesztésre. A Pályázatok beadási határideje 2011.december 31.
    Üdvözlettel:
    Forrás Centrum Kft.

  8. Kellner Zoltán írta:

    Üdvözlöm. Cégünk motorkerékpár kereskedéssel,és importlal foglalkozik az eu-n kívülről és műhelyépítésre és telephely fejlesztésre szeretnénk támogatást. Van erre lehetőség? Amennyiben igén,kérném szives segítségüket,hogy merre induljunk a dologgal. Előre is köszönöm.

  9. RGábor írta:

    Tisztelt Forráscentrum! Nekem az lenne a kérdésem hogy ez a pályázat elő vagy utó finanszírozású? Mert a tervek megvannak de tőkénk nincs a megvalósítására.

  10. Csiha Brigitta írta:

    Meglévő telephely vásárlásához is lehet pályázni,támogatást igényelni?Előre is köszönöm.

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.