EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

A vagyonosodási vizsgáltok gyakorlati nézőpontból I.

2008. november 20. (csütörtök) Írta: Forrás Centrum

A következő bejegyzésben esettanulmányszerűen a sajtóban közzétett -  nyilvános - vagyonosodási vizsgálatok  tapasztalataiból készítettünk lényegretörő kivonatot, így nyújtva áttekintést az eljáráshoz kapcsolódó kétfokú adóhatósági és egyfokú bírósági gyakorlathoz.

Az adóhatósági becslés indoka:

A saját cégnek nyújtott tagi hiteleket az adózó bevallásában feltűntetett jövedelmek nem fedezték.

Az ellenőrzés alá vont adózó hivatkozása:

Az adózó tagi hiteleinek fedezet baráti kölcsön volt, melyet tanúvallomással igazolt. Ezzel természetesen a barát is megnyert egy vagyonosodási vizsgálatot.

A bíróság értékelése:

“A bíróság álláspontja szerint - mivel adóügyekben az adókötelezettség teljesítése okirati szemléletű, elsődleges bizonyító ereje az okiratnak van. A kölcsönről szóló okirat hiánya az, ami a bizonyítást nem teszi kellő súlyúvá.”

Forrás:
Ferenczy Judit: “Hiteles” tagi hitel, ADÓ 2006/7.

Kiegészítés:

Ha az adózó bizonyítási indítványa az adóigazgatási eljárás keretében bukik el, 100.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható (2006. évi LXI. törvény 128.§-a az Art. 172.§/1/bekezdése 1. pontja kiegészítésének következményeként). A más adózót is érintő ügyletre való hivatkozással - a bizonyítás módjától és idejétől függetlenül - nagy valószínűséggel a baráti kölcsönt nyújtó félnek is tisztáznia kell a kölcsön forrását a saját vagyonosodási vizsgálata folyamán, mely eljárás időtartalma nem számít bele az eredeti eljárás ellenőrzési határidejébe.
Összetettebb a helyzet az adóigazgatási eljárást követő bírósági eljárás esetén. (Ekkor már az adózó a vitatott összeg nagyságától függően kifizetett 5000 és 500.000 Ft közötti fellebezési illetéket, és minimum 6+6 órányi ügyvédi munkadíjat) A kijelölt esetben az adozót terheli - keresete elutasítása esetén - a peréréték 6%-nak megfelelő kereseti illeték, újabb néhány órányi ügyvédi munkadíj és az adóhatóság jogtanácsosa részére megállapított szakértői díj is. Továbbá az eljárás menetétől függően a barát büntető perben tisztázhatja magát a hamis tanúzás vádja alól.
A cikket Képes György adószakértő úr készítette. Amennyiben kérdése van a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban tegye fel a blogban és az adószakértő úr válaszol. Ha úgy érzi, hogy személyesen szeretne felvilágosítást kérni, akkor kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra a 06-20-979-9763-as számon, vagy az info@forrascentrum.hu e-mail címen.

Téma: Vagyonosodási vizsgálatok |

1 hozzászólás

  1. Turulcsirip - horvato írta:

    […] A vagyonosodási vizsgáltok gyakorlati nézőpontból I.: A következő bejegyzésben esett.. http://blog.forrascentrum.hu/vagyonosodasi-vizsgalatok/a-vagyonosodasi-vizsgaltok-gyakorlati-nezopon… « előző | horvato — 2008. 11. 21. […]

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.