EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for március, 2009

Telephely-fejlesztési pályázatot ír ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. április 30-tól, amelynek keretében akár 305 vállalkozás is modernizálhatja jelenlegi telephelyét. A támogatással elősegíthető a kis- és középvállalkozások növekedése, valamint a versenyképességének fokozása és a foglalkoztatás megtartása, javítása. A pályázat keretében támogatás igényelhető a meglévő, működő telephelyek modernizációjára és bővítésére, a nem megfelelő telephelyek cseréjére és kihasználtságának növelésére.

A pályázók körét szűkíti, hogy a telephely-fejlesztés ipari parkban, ipari és barnamezős területen nyerhet csak támogatást. Zöldmezős beruházás csak és kizárólag akkor részesülhet támogatásban, ha önkormányzat vagy más hatóság kötelezi a vállalkozást telephelye felszámolására, elhagyására. Ennek megfelelőn önállóan csak akkor támogatható a termelő- és szolgáltatótevékenységekhez kapcsolódó új épület, üzemcsarnok, raktár, tároló építése, épületgépészeti beruházások végrehajtása, a termelő- és szolgáltatótevékenységekhez kapcsolódó épületek átalakítása, bővítése, az alap-infrastruktúra kiépítése, korszerűsítése és bővítése, ha a fejlesztésre hatóság kötelez, elmaradása pedig a működési engedély bevonását jelentené.

A támogatási összeg nagysága megfelelő a célok megvalósítása érdekében, mivel az igényelhető támogatás összege minimum 10, maximum 100 millió forint. A támogatás aránya régiónként eltérő: Budapesten 25, Pest megyében 35, ezen belül a hátrányos helyzetű kistérségekben 40 százalékos. A nyugat-dunántúli középvállalkozók szintén 40 százalékot, a mikro- és kisvállalkozások viszont 50 százalékot kaphatnak meg, csakúgy, mint a dél-alföldi, dél-dunántúli, észak-alföldi, észak-magyarországi és közép-dunántúli pályázók.

A projekt megvalósítására előleg is igényelhető, amelynek mértéke az elnyert összeg 40 %-a.