EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for március, 2014

Milyen pályázatok várhatók 2014-ben?

A Világgazdaság Cséfalvay Zoltánnal, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkárával 2014. március 20-án készített egy interjút a várható pályázatokról. Ez alapján új információk állnak rendelkezésre a jövőbeni pályázati rendszer felépítését illetően:
A KKV-k helyzetének javítását minden kormány célul tűzi ki, azonban az eddigiektől eltérően a 2014-2020-as programozási időszakban az általános vállalkozásfejlesztés többnyire adó- és adminisztrációs könnyítéseken keresztül fog megvalósulni, az uniós támogatások pedig sokkal célzottabban kerülnek kiosztásra.

Március 7-én az Európai Bizottság felé továbbításra került az uniós források kihelyezésének alapstratégiája, amely meghatározza, hogy mennyi forrást, és mire költ el Magyarország a 2014-2020-as időszak alatt. Az összes, mintegy 7500 milliárd forintból 4431 milliárd forint fordítható gazdaságfejlesztésre. Ebben a vállalkozásfejlesztés, illetve a foglalkoztatáspolitika, az energiahatékonyság növelése, és a kutatás-fejlesztés támogatása is forráshoz jut, a KKV-k várhatóan az összköltségvetés 15%-ának megfelelő összeget (1 125 milliárd forint) nyerhetnek el a különböző pályázati kiírásokon.

„A vállalkozások számára ez egy nagy újdonság lesz, de azt gondolom, az nem vállalkozó, aki reggel úgy kel föl, hogy körbenéz, na ma milyen vissza nem térítendő pályázatot írtak ki? Az hozamvadász. Az igazi vállalkozónak van egy elképzelése, amit szeretne megvalósítani, és ehhez keres finanszírozási megoldást. Annak az időszaknak vége lesz, amikor valaki csak azért hozott létre egy vállalatot, azért kezdett bele valamibe, mert valahol kiírtak egy pályázatot vissza nem térítendő forrásra.”

Az Új Széchenyi Tervben rendelkezésre álló források hatékony felhasználása érdekében magasabb arányt fognak képviselni a visszatérítendő támogatások (kedvezményes hitel, lízing, garancia, tőkejuttatás). „Az újdonság, hogy sokkal jobban támaszkodunk a visszatérítendő támogatásokra, nevezetesen: kedvezményes hitelre, lízingre, garanciára, tőkejuttatásra. A logika a következő: minden olyan támogatás, amely a vállalkozói szektor egészét segíti, az vissza nem térítendő formában jut el a pályázókhoz: ilyen lehet például egy turisztikai attrakció, amely előnyökkel jár az egész turizmus számára. Ezzel szemben az egyszerű, piaci érdekeltségű beruházásokat, mondjuk egy szálloda korszerűsítését, pénzügyi eszközökön keresztül, visszatérítendő forrásokból (például kedvezményes hitellel) támogatjuk. Vége lesz annak az időszaknak, amikor egy közvetlen piaci fejlesztésre is vissza nem térítendő támogatás járt, és azt gondolom, az országnak is ez az érdeke.”

A pályázati rendszer várhatóan 2014. szeptemberében indul, előzetes információk alapján ekkor fognak megjelenni az első pályázati kiírások.

Forrás: Cséfalvay Zoltánnal készült interjú: http://www.vg.hu/velemeny/interju/csefalvay-vege-az-ingyen-penz-korszakanak-423851