EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for március, 2015

2015.03.26-án Kabai Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a Világgazdasági konferenciáján számos tudnivalót, és tanácsot osztott meg a nagyközönséggel az új pályázati rendszerrel kapcsolatban.
A 2014-ben kiírt GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretében kiírt pályázatok, és a fent említett nyilatkozat számos irányvonalat megmutattak azzal kapcsolatban, hogy mire lehet számítani az új pályázati rendszerben, melyeket az alábbiakban foglaltunk össze.
Mivel a közép-magyarországi régió elérte az európai uniós átlagnak megfelelő fejlettségi szintet, ezért várhatóan kevés forrás kerül majd ezen a területen kiosztásra, ezért ha valaki pályázni szeretne, érdemes lehet a tevékenységét a konvergencia régiókba, ezen belül is a hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű besorolással rendelkező településekre fókuszálni.
Azokban a pályázatokban, ahol kapacitás bővítése a projekt cél, az előzetes információk alapján a feldolgozóipar vállalkozásait fogják támogatni, azonban a kereskedelmi, és szolgáltató szektorban tevékenykedő cégeket nem.
Nem csak a pályázatok feltételrendszerében, de az elbírálásban is komoly változások fognak bekövetkezni. Elsőként fontos, hogy a támogatás összegétől függően kétféle eljárásrendet fognak bevezetni. 300 millió forintos támogatási összegig egyszerűsített eljárás keretében bírálják a pályázatokat, melyben kevesebb adat és dokumentum benyújtása szükséges.  A fenti támogatási összeg felett kétlépcsős pályázati értékelés fog életbe lépni. Ez azt jelenti, hogy először a legfontosabb kritériumokat vizsgálják, mint például a takarékos költségvetést, a pályázati célhoz való kapcsolódást, és az időbeli megvalósíthatóságot, a további vizsgálatot pedig csak azokon a projekteken végzik el, amelyek a fentieknek megfeleltek. Az értékelés második szakaszában pontozásos szempontrendszer alapján fogják bírálni a pályázatokat, azonban az eddigiektől eltérően a pályázó már a projekt beadásakor tudni fogja, hogy hány pontja van (ez a pályázati felületen lesz látható).
Új szempont lesz az értékelés során a mérföldkő-rendszer is. Ez azt szolgálja, hogy a pályázati adatlapon megadott beruházási mérföldköveknél mindenképpen kelljen beadni kifizetési kérelmet, így ne essünk késedelembe a projekttel kapcsolatban. Fontos, hogy azok a pályázók, akik kifizetéseikkel késedelembe esnek, azaz vagy nem tartják be az általuk megadott fizetési ütemezést, vagy pedig a 2007-2013-as szakaszról elmaradásuk van, azok nem nyerhetnek el újabb pályázati támogatást.
Fontos változás lesz, hogy minden olyan pályázó, aki biztosítéknyújtásra kötelezett, a köztartozásmentes adózói bázisban való bekerülés esetén mentesül ez alól a kötelezettség alól.
Az eddigiektől szintén eltér, hogy nem egy, hanem három árajánlatot szükséges beadni minden költségtétel vonatkozásában, mely nagymértékben megnehezíti a pályázást, azonban ezzel némileg kiszűrhető a túlárazás a pályázati rendszerből. Folyamatosan dolgoznak azonban az ez alóli kivételeken, mint például, ha egy terméket csak egy cég forgalmaz, vagy ha nem azonos műszaki tartalmú gépekről lehet csak árajánlatot szerezni. Fontos, hogy a piaci ártól eltérő árazás is elfogadható lehet, de csak alapos indoklás esetén.
Az egyik legnagyobb eltérés, hogy amennyiben a pályázat keretében építési engedély köteles tevékenységet szeretnénk végezni, akkor a benyújtáskor már rendelkezni kell a jogerős építési engedéllyel, ami nagyban leszűkíti az ilyen beruházások megvalósításának a valószínűségét.
Pozitívumként jelenik meg azonban, hogy a kommunikációt egyszerűsítették, hiszen mindent az elektronikus rendszeren keresztül kell benyújtani (ez alól csupán néhány kivétel van, mint például a nyilatkozat annak alátámasztására, hogy a pályázatot valóban a pályázó cég adta be). Szintén az elektronikus rendszer előnye, hogy minden ponton van lehetőség kifogás benyújtására, melyet szintén elektronikusan tehetünk meg.

A kérdés, jogos hogy egy KKV milyen költségekre számíthat egy keresőoptimalizálási kampány alkalmával. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Evenich Andrást a kulcsszo.hu SEO szakértőjét aki már 2005 óta van a szakmában, hogy szerinte milyen anyagi ráfordítás az amivel,  a Google keresőben jó helyezéseket és kellő számú látogatói forgalmat tudunk elérni egy közepesen nehéz témakörben.

Mielőtt a részletekbe mennénk érdemes a költségek oldaláról másképpen nézni azokat. A hosszú évek alatt azt látom, hogy a keresőoptimalizálás mint folyamat egy olyan része az internetes jelenlétnek mely az egyik legjobb vevő és bevétel szerző forrás. Befektetés és nem költség ami hosszútávon képes a sokszorosát visszahozni egy KKV vállalkozás számára. Természetesen ehhez az is kell, hogy az elvégzett keresőoptimalizálás szakszerű legyen és jól felépített, és célzott az adott területre.

Vannak feladatok melyeket csupán 1-2szer szükséges elvégeznünk és vannak amiket havi rendszerességgel ajánlatos megtennünk.

Szerencsére egy pl: 12 hónapos SEO kampány jól megtervezhető és azok díjazása is pontosan kiszámítható. Így a vállalkozások számára is könnyen beépíthető az egyéb marketing pénzügyi részébe.

A következő kalkulációk abban az esetben érvényesek ha valamennyi munkafolyamatot egy keresőoptimalizálással foglalkozó céget bízunk meg.

SEO audit
Az egyik legfontosabb lépés, a jelen helyzet felmérése, a weboldalunk állapota a Google és a felhasználók szempontjából. Itt technikai és tartalmi felmérés történik, amivel felszínre jönnek azok a hiányosságok, esetleg veszély források melyekről a vállalkozó nem is tudott. Általában egy ilyen elemzés legalább 4-5 A4-s oldalt jelent de nem is a terjedelem számít ha nem annak tartalma.
Díja: 20.000,-Ft-tól kezdődik. Az ár függvénye az oldal jellegéből adódik, pl: csak egy kis vállalkozás aki villanyszereléssel foglalkozik akkor, kb. ebből az összegből meg is kaphatja ezt a szolgáltatást, de egy webáruház vagy egy ingatlan értékesítéssel foglalkozó rendszer már jóval e feletti árral kalkulálhat. A díjban csak elemzés és nagyon jó esetben a megoldási javaslatok is szerepelnek de a weboldal módosításért külön kell fizetni a fejlesztőknek.
Ezt a holnap elemzést elég egyszer elvégezni, ezért ez egy egyszeri költség Önnek.

Link audit
Ez is egy egyszeri szolgáltatás mely a weboldalunkra mutató linkek elemzéséből áll. Linkprofil elemzésnek is szoktuk nevezni, aminek az elsődleges célja a kártékony linkek kiszűrése, mivel azok veszélyt jelentenek a weboldalunk számára és jó tőlük minél hamarabb megszabadulni.
Az árazásnál leginkább a weboldalunkra mutató linkek száma határozza meg mert ez egy majdnem manuális munkát jelent.
A piaci ára 10.000,-Ft -tól indul (egyszeri költségnek felel meg)

Most azok SEO szolgáltatások következnek amit folyamatosan havonta célszerű végezni

Link fejlesztés ismertebb néven linképítés
Talán ez a része a holnapok keresőoptimalizálásának ahol nem biztos, hogy kellene spórolunk. Mivel a nem szakszerű módon végzett munkával nagyobb kárt lehet végezni, mint azt hinnénk. Gondolom senki sem szeretné elveszíteni azokat már megszervezz pozíciókat a Google-ból amikkel rendelkezett? Az olcsó és fekete kalapos linképítési módszerekkel sajnos ez benne van, hogy a Google Pingvin algoritmusa büntetni fogja holnapunkat. Itt arra ajánlatos figyelnie, hogy a Google irányelvek szerint történjen a link gyarapodása, amivel a vállalkozásának jó hírnevét a Brand-jét is képes lesz növelni.
Egy ilyen linképítési kampány legalább havi 40.000,-Ft -os tételtől kezdődnek.

Tartalom fejlesztés
Ezt a részt több részre bontanám, mivel nem csak blog cikkek írásából állhat mint azt sokan gondolják. Új tartalmak létrehozásával az elsődleges cél a relevancia a weboldalunk témájának erősítése, hogy a Google azt mondhassa, hogy igen ez a weboldal pl: ingatlan értékesítéssel foglalkozik és nem cipő eladással. A tartalom lehet egy új termék oldal vagy értékesítési oldal, esetleg szolgáltatásunk landing page, de lehet egy jól megírt blog bejegyzés is.
Itt most csak egy blog bejegyzés díját tudunk kb. meghatározni mely 0,6 – 1,-Ft /karakterrel számolhatunk. Egy cikk általában 2500 karaktert tartalmaz. A havi cikkek szám legalább 4-8db-ot érdemes számolnunk.

Közösségi oldalak kezelése
Ma már a közösségi oldalakon való jelenlét is fontos része a keresőoptimalizálásnak. A napi rendszerességű postolás szükséges a rajongóinkkal való kapcsolat tartáshoz, szakértő státuszunk erősítéséhez. Magyarországon a Facebook az ahol igazán nagy tömegeket tudunk elérni de azért a Google plus-t és a Twittert sem hagynám ki ebből csak kevesebb időt és pénzt szánnák rá. Vannak olyan témakörök amiben még a Pinteres oldal is kiváló látogatói forrásunk lehet, főleg női témakörökben és ott ahol portékánk vizuálisan jól bemutatható, pl. lakberendezés, utazás.
Havi 20 post elhelyezés esetében / közösségi oldal, olyan 30-40.000,-Ft körüli összeggel számolhatunk.

Mit csináljunk ha nem szeretnénk havonta ennyit fizetni?
Nincsen más hátra magunknak kell elvégezni a fenti feladatokat. Igen és ehhez szükséges az a tudás ami nélkül nem kezdhetünk hozzá. Vannak tanfolyamok ahol az alapokat megtanulhatjuk vagy SEO blogok ahol keresőoptimalizálási tippeket olvashatunk, a kulcsszó blogja is ezek közé tartozik ahol gyakorlati tudást kaphatunk. A tapasztalatot sajnos mindenkinek magának kell megszereznie. A kérdés az, hogy Önnek erre van-e ideje és kedve vagy inkább kiadja ezeket a feladatokat szakértő SEO-s számára.