EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for szeptember, 2007

 

Vállalkozásnak tekintünk minden olyan önálló piaci kapcsolatokkal rendelkező gazdálkodó szervezetet, amely tevékenységét profitorientáltan végzi és jövedelemtermelést folytat. A vállalkozások számára kiírt pályázatok túlnyomó többségén mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, így támogatási szempontból lényeges az, hogy mely vállalkozás minősül KKV-nak. Az Európai Unió megfogalmaz bizonyos szabályokat a definícióra vonatkozóan, viszont minden egyes tagállam maga dönti el KKV meghatározására vonatkozó mutatószámokat. Egyébként az uniós szabályozást a 2003/361/EK bizottsági ajánlás tartalmazza.

(more…)

 

A cikket Mozsár Gabriella az Art of Progress képző cég munkatársa készítette a blog olvasóinak.

 

Képző cég projektmenedzsereként minden potenciális ügyfelemnek elmondom, hogy az általunk kínált képzések Eu-s pályázatból és/vagy szakképzési hozzájárulásból finanszírozhatók. A saját tapasztalatom az, hogy a nagyvállalatok – akiknek a pályázati lehetőség nem adatott meg – kihasználják a szakképzési hozzájárulásban rejlő lehetőségeket. A mikro-, kis- és középvállalkozások azonban csupán egy befizetési kötelezettséget látnak benne. Holott a pályázatok mellé önrészként odatéve már komoly összeg állhatna a rendelkezésükre. Megpróbálom röviden összefoglalni azt, amit a szakképzési hozzájárulásról és annak felhasználásáról érdemes a KKV-knak is tudni. Nem fogok kitérni a törvény részletes ismertetésére, a hozzájárulás összegének meghatározására, az elszámolható költségekre és adminisztrációjára – ennek mindenki utánanézhet. Inkább a szakképzési hozzájárulás céljáról, a törvény logikájáról, a törvényalkotók szándékáról szeretnék írni – ahogyan én látom.

(more…)

 

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) meghirdette az induló vállalkozóknak szóló pályázatát (GOP-2007-2.1.2/D). A pályázat kiírási feltételeit áttekintve azért kicsit árnyaltabb kép, mivel a kiírás nem biztos, hogy éppen az első projektjüket indító vállalkozóknak szól.

(more…)

 

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) ismételten meghirdette a Jedlik Ányos Programot a kutatási fejlesztések támogatására. A pályázat célja az innováció ösztönzése a magyar gazdaság versenyképességének növelése, a fenntartható fejlődés elősegítése. A célt a korszerű technológiák területén végzett középtávú, felhasználás orientált stratégiai kutatás-fejlesztéssel kívánja a pályázat megvalósítani. Az NKTH 8 milliárd Ft keretet különített el a pályázatok támogatására és 18-30 projektjavaslatra számít az egészséges ember, a versenyképes ipar, a versenyképes agrárium, az élhető, fenntartható környezet témakörökben.

(more…)