EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for december, 2008

Tájékoztatjuk minden kedves ügyfelünket, hogy a Forrás Centrum Kft. irodája 2008. december 24-től 2009. január 4-ig zárva lesz. Ebben az időszakban kizárólag a folyamatban lévő pályázatokkal, valamint a sürgős hiánypótlásokkal tudunk foglalkozni.

Ezúton kívánunk Kellemes Karácsonyt és Nyertes Pályázatokban, Sikerekben és Egészségben Gazdag, Boldog Új Évet!!!

A Forrás Centrum Kft. csapata

  • 009. évi pályázati előzetes:

    A közreműködő szervezetek javában dolgoznak a 2009. évi pályázati kiírásokon, amelyekkel kapcsolatban az alábbi információkkal rendelkezünk a legfontosabb pályázati kiírások esetében:

    - A gépbeszerzési pályázatok esetében a támogatás mértéke 30 %-ról 50 %-ra emelkedik Pest megyén kívül, a hátrányos helyzetű térségekben 70 % lesz a támogatás mértéke,
    - 40 % előleg a támogatási szerződés megkötését követően azonnal lehívható lesz,
    - A támogatás maximális összege 20 millió Ft-ról 50 millió Ft-ra emelkedik,
    - Elképzelhető, hogy építéshez is lehet majd támogatást igényelni,
    - Továbbra is lehet támogatást igényelni turizmusfejlesztésre,
    - A vidéki mikrovállalkozások (kezdő és induló) is juthatnak pályázati pénzhez külön kiírás keretében,
    - A K+F tevékenység támogatása kiemelt prioritás lesz 2009-ben is,

    Ezek az információk egyelőre tervezet szinten léteznek, még történhetnek változások.

    Mit kell tennie, hogy tudjon pályázni 2009-ben:
    - Amennyiben nyert 2008-ban a 2007. évi mérleggel, akkor a 2009-ben is tud pályázni,
    - Nyertes pályázat nem akadálya újabb pályázat elnyerésének,
    - Amennyiben nem nyert 2008-ban, akkor célszerű ügyelni arra, hogy

    • a saját tőke érje el a jegyzett tőkét,
    • az átlagos statisztikai létszám érje az egy főt,
    • az egy főre eső árbevétel legyen legalább 4 millió Ft,
    • a 2008. évi árbevétel érje a 2007. évi árbevételt
  • Nagyon jó hírt olvashattak a nyertes pályázók a tegnapi nap folyamán a sajtóban. A kormány úgy döntött, hogy minden pályázó, aki támogatást nyert el a tavalyi évben azonnal 40 % előleget hívhat le, amivel a gazdasági válság hatásait kívánják enyhíteni. Ez a rendkívül kedvező változás a jövő évi pályázókat is érinteni fogja. Így jelen ismereteink szerint, aki támogatást nyer majd el és megköti a támogatási szerződést automatikusan hozzájuthat a támogatás 40 %-ához. A 40%-os korlátig történő előfinanszírozásról az értesítést az ünnepek után kapják meg majd az érintettek, és a várhatóan két hét alatt kifizetett pénz nagyságrendileg 100-150 milliárd forint lehet. Tudomásunk szerint a pályázatokhoz kapcsolódó zálogfeltételek módosítása is folyamatban van, ami alapján 50 millió Ft elnyert támogatásig nem lesz szükség biztosíték adására.

    Természetesen nagy kérdés, hogy miképpen fogják végrehajtani a közreműködő szervezetek a kormány döntését. Így pl. felmerül a kérdés, hogy ha egy vállalkozó már megkezdte a projektjét, akkor részesülhet-e a kedvezményben. Amennyiben viszont az ügyintézés gyors és rugalmas lesz, akkor 15 nap alatt megkaphatják a vállalkozók az előleget.

    Amennyiben a pályázati előleg lehívásával kapcsolatban díjmentes tanácsadásra van szüksége, hívja a Forrás Centrum Kft. irodáját a 06-20-979-9763-as számon vagy írjon e-mail-t az info@forrascentrum.hu címre vagy tegye fel kérédést a blogban.

    Egy kormányrendelet tervezet szerint elképzelhető, hogy jelentősen egyszerűsödik a telephely-engedélyezési folyamat, ami jelenleg komoly adminisztrációs terhet ró a termelő tevékenységet végző vállalkozásokra. A rendelet alapján bizonyos tevékenységek esetében elegendő lesz csak bejelenteni a létesítendő telephelyet, engedélyre nem lesz szükség. 

    A tervezet a tevékenységi körök alapján két részre osztotta azokat a tevékenységeket, amelyek jelenleg telephelykötelesek. Ez alapján nem kell telephelyengedélyt igényelni többek között a ruhagyártási, az építési betontermékek gyártási, de az autójavítási, valamit az asztalosipari tevékenységekhez. Ez azt jelenti, hogy aki ilyen tevékenységet szeretne folytatni az bejelenti a kistérség központi településének jegyzőjének a telepet és azonnal megkezdheti a tevékenységet.

    Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a telephelyre vonatkozó szabályoknak nem kellene megfelelni, mivel az ellenőrzésre jogosult hatóságok ellenőrzik, hogy a telephely megfelel-e a vonatkozó előírásoknak és ha hiányosságokat észlelnek felfüggeszthetik a tevékenységet.

    Vannak olyan tevékenységek, amelyek esetében a kormányrendelet továbbra is előírja az engedélyezési kötelezettséget. Ebbe a körbe tartozik például az acélipar és a gépgyártás, továbbá a papírgyártás és a vegyipar is. Ezen tevékenységet végző vállalkozások részére csak abban az esetben jár könnyítés, ha a tevékenységet ipari területen végzik.

    A fenti módosítások nagyon kedvezőek a vállalkozások részére és valószínűleg növelni fogják a vállalkozói kedvet és bízzunk benne, hogy a kormány elfogadja a tervezetet és januárban hatályba léphet.  Esetleg még a telephelyekkel kapcsolatos előírások egyszerűsítése és enyhítése lenne indokolt.

    (more…)