EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

Archive for november, 2008

A következő bejegyzésben esettanulmányszerűen a sajtóban közzétett -  nyilvános - vagyonosodási vizsgálatok  tapasztalataiból készítettünk lényegretörő kivonatot, így nyújtva áttekintést az eljáráshoz kapcsolódó kétfokú adóhatósági és egyfokú bírósági gyakorlathoz.

Az adóhatósági becslés indoka:

A saját cégnek nyújtott tagi hiteleket az adózó bevallásában feltűntetett jövedelmek nem fedezték.

Az ellenőrzés alá vont adózó hivatkozása:

Az adózó tagi hiteleinek fedezet baráti kölcsön volt, melyet tanúvallomással igazolt. Ezzel természetesen a barát is megnyert egy vagyonosodási vizsgálatot.

A bíróság értékelése:

“A bíróság álláspontja szerint - mivel adóügyekben az adókötelezettség teljesítése okirati szemléletű, elsődleges bizonyító ereje az okiratnak van. A kölcsönről szóló okirat hiánya az, ami a bizonyítást nem teszi kellő súlyúvá.”

Forrás:
Ferenczy Judit: “Hiteles” tagi hitel, ADÓ 2006/7.

Kiegészítés:

Ha az adózó bizonyítási indítványa az adóigazgatási eljárás keretében bukik el, 100.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható (2006. évi LXI. törvény 128.§-a az Art. 172.§/1/bekezdése 1. pontja kiegészítésének következményeként). A más adózót is érintő ügyletre való hivatkozással - a bizonyítás módjától és idejétől függetlenül - nagy valószínűséggel a baráti kölcsönt nyújtó félnek is tisztáznia kell a kölcsön forrását a saját vagyonosodási vizsgálata folyamán, mely eljárás időtartalma nem számít bele az eredeti eljárás ellenőrzési határidejébe.
Összetettebb a helyzet az adóigazgatási eljárást követő bírósági eljárás esetén. (Ekkor már az adózó a vitatott összeg nagyságától függően kifizetett 5000 és 500.000 Ft közötti fellebezési illetéket, és minimum 6+6 órányi ügyvédi munkadíjat) A kijelölt esetben az adozót terheli - keresete elutasítása esetén - a peréréték 6%-nak megfelelő kereseti illeték, újabb néhány órányi ügyvédi munkadíj és az adóhatóság jogtanácsosa részére megállapított szakértői díj is. Továbbá az eljárás menetétől függően a barát büntető perben tisztázhatja magát a hamis tanúzás vádja alól.
A cikket Képes György adószakértő úr készítette. Amennyiben kérdése van a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban tegye fel a blogban és az adószakértő úr válaszol. Ha úgy érzi, hogy személyesen szeretne felvilágosítást kérni, akkor kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra a 06-20-979-9763-as számon, vagy az info@forrascentrum.hu e-mail címen.

A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére az alábbi feltételekkel lehet támogatást igényelni:

 • A pályázók köre:
  • működő vagy induló mikrovállalkozás, aki rendelkezik az MVH regisztrációjával (a regisztrációval kapcsolatos kérdésekkel kérjük, hívja irodánkat a 06-20-7-979-9763as számon)
 • Támogatható tevékenységek:
  • Eszközbeszerzés
  • A gazdasági tevékenységgel érintett épülethez vagy épületrészhez tartozó építés, épület felújítás, korszerűsítés;
  • A gazdasági tevékenységgel érintett épülethez vagy épületrészhez kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztés
  • Minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetése (max. 5.000.000 Ft támogatás igényelhető hozzá)
 • A támogatás mértéke:
  • hátrányos helyzetű területen megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható kiadás 65%-a;
  • egyéb területen megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható kiadás 60 %-a.
 • A támogatás összege
  • Az igényelhető támogatás mértéke minimum 300.000 Ft
  • Az igényelhető támogatás mértéke maximum 50.000.000 Ft
 • A pályázat benyújtása:
  • A támogatási kérelmet 2008. október 15. és 2008. november 30. között lehet benyújtani!

Amennyiben a pályázati kiírás felkeltette érdeklődését kérem, szíveskedjék hívni irodánkat a 06-20-979-9763-as számon vagy az info@forrascentrum.hu címre e-mailt küldeni.