EU pályázatok, hitelek, kockázati tőke és egyéb források vállalkozóknak, non-profit szervezeteknek

A vagyonosodási vizsgálatokról röviden

2008. október 28. (kedd) Írta: Forrás Centrum

A vagyonosodási vizsgálatok története

A 2006. év óta a vállalkozások, a vállalkozások alkalmazottai és tulajdonosai érdeklődésére fokozottan tartanak számot az APEH által megindított vagyonosodási vizsgálatok. Az elhúzódó ellenőrzési eljárások következményei lehetnek a munkából történő tartós kiesés, a vagyoni helyzetben megállapítások esetén bekövetkező erőteljes változások, a vállalkozói kedv és a tulajdonosi elkötelezettség megcsappanása.

Mindenkinek van története, közvetett vagy közvetlen élménye a vagyonosodási vizsgálatok menetét illetően, de arról hogy pontosan hogyan zajlik le egy vagyonosodási vizsgálat korrekt és pontos jogi, adóigazgatási és gyakorlati ismeretekkel kevesen rendelkeznek.

A vagyonosodási vizsgálatokról számokban:

A 2007. évben az APEH 11.025 vagyonosodási vizsgálatot zárt le. A vizsgálatok eredményességéről annyi tudható, hogy a lezárt ügyekben összességében csaknem 43 milliárd forintnyi adóhiányt tártak fel átlagosan 3,9 millió Ft-ot (Az 50%-os adóbírság és a késedelmi kamat tovább gyarapítja a fizetendő összeget).

A 2008-as féléves mérleg alapján a jogerősen befejezett vizsgálatok száma 5430. A jogerősen lezárt vagyonosodási vizsgálatok megállapítási értéke 19 milliárd 560 millió forint, ellenőrzésenként átlagosan 3,6 millió Ft késedelmi kamat és adóbírság nélkül. 2009-ben államigazgatási források szerint az áthúzódó ügyeket is figyelembe véve elérheti a 12.000-et a vagyonosodási vizsgálatok száma.

A vagyonosodási vizsgálat célja:

A kiugróan magas megállapított adóhiány összeg ellenére APEH oldalról is - más adónemek ellenőrzési hatékonyságát csökkentve - komoly kapacitásokat emésztenek föl a vagyonosodási vizsgálatok. Ezen adóigazgatási eljárás igazi célja nem is az adóhiány ‘termelése’, hanem a terelő-hatás révén az adófizető társadalom adózói magatartásának javítása, egy olyan országban, ahol a külföldi összehasonlításokban is kirívóan rossz az adómorál és az adóelkerülés egyenesen nemzeti sport.

Az adóalany célja vagyonosodási vizsgálat előtt/alatt:

Akit személyében érint, érinthet, nem társadalmi hasznosságról és nemzetgazdasági adótömeg növekedésről elmélkedik, ösztönszerűen a veszteségminimalizálás stratégiáját követi. Megfelelő jogi, számviteli, adóigazgatási ismeretek nélkül nehézkes a célra tartás; az adózói igazságért keményen meg kell küzdeni a vagyonosodási vizsgálat során. (Különösen igaz a fenti megállapítás annak a ténynek a tükrében, hogy az ellenőrzés szakmai és az ellenőrök felkészültségbeli színvonal messze az adóalanyok felkészültségbeli színvonala fölött áll.)

A cikket Képes György adószakértő úr készítette. Amennyiben kérdése van a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban tegye fel a blogban és az adószakértő úr válaszol. Ha úgy érzi, hogy személyesen szeretne felvilágosítást kérni, akkor kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra a 06-20-979-9763-as számon, vagy az info@forrascentrum.hu e-mail címen.

Téma: Vagyonosodási vizsgálatok |

6 hozzászólás

  1. A vagyonosodási vizsgálatokról röviden írta:

    […] vagyonosodási vizsgálatok […]

  2. A vagyonosodási vizsgáltok gyakorlati nézőpontból I. írta:

    […] következő bejegyzésben esettanulmányszerűen a sajtóban közzétett -  nyilvános - vagyonosodási vizsgálatok  tapasztalataiból készítettünk lényegretörő kivonatot, így nyújtva áttekintést az […]

  3. Nagy Attila írta:

    Tisztelt Adószakértők!

    Szeretném megkérdezni, hogy van-e Önöknek tudomásuk olyan esetről, amikor a vagyonosodási vizsgálat során megállapított jövedelemeltitkolást az adóbírság és a késedelmi pótlékon felül szabadságvesztéssel vagy egyéb büntetéssel is szankcionálták?

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

    Üdvözlettel,

    N. Attila

  4. Forrás Centrum írta:

    Tisztelt Nagy Attila!

    Nincs tudomásunk róla, de amennyiben a bűncselekmény gyanúja felmerül akkor hivatalból feljelentést tesznek.

    Üdvözlettel: Csókási Beáta

  5. Nagy Attila írta:

    Tisztelt Csókási Beáta!

    Köszönöm szépen válaszát, még annyi kérdésem lenne, hogy a vagyonosodási vizsgálat során megállapított jövedelem eltitkolás nem minden esetben számít bűncselekménynek? Mitől függ, hogy tesznek-e hivatalból feljelentést vagy nem?

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

    Üdvözlettel,

    N. Attila

  6. Forrás Centrum írta:

    Tisztelt Nagy Attila!

    Erről sajnos nincs pontos információm. De ismereteim szerint a megítélés nagy mértékben függ a szándékosságtól és az összegtől.

    Üdvözlettel: Csókási Beáta

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólás moderálható és törölhető.